Logo.fi

Selviytyminen levottomien jalkojen kanssa yöllä

Vinkkejä levottomien jalkojen oireiden hallintaan yöllä

Levottomat jalat -oireyhtymä (RLS) voi aiheuttaa särkyä, nykimistä ja epämukavuutta jaloissa, ja se voi lisääntyä öisin ja haitata laadukasta unta. Lue lisää ja opi selviytymiskeinoja ja vinkkejä, jotka auttavat hallitsemaan RLS-oireita öisin.

levottomat-jalat

Pähkinänkuoressa

  1. Kipu ja pistely: Levottomat jalat -oireyhtymästä kärsivät ihmiset tuntevat usein voimakasta kutinaa, pistelyä tai kipua jaloissaan, ja jotkut voivat kokea kipua vasikoissaan.

  2. Hallitsemattomat liikkeet: RLS-oireyhtymää sairastavat kärsivät hallitsemattomasta halusta liikuttaa jalkojaan, mikä voi olla hyvin epämiellyttävää ja häiritä unta.

  3. Tiheä herääminen: RLS:ää sairastavat heräävät usein yöllä oireidensa vuoksi.

  4. Kosketusherkkyys ja herkkyys lämpötilalle: RLS:ää sairastavat kokevat usein kosketusherkkyyttä ja lämpötilaherkkyyttä, mikä voi olla varsin epämiellyttävää ja vaikeuttaa nukahtamista.

  5. Yöllinen kouristelu: RLS:ää sairastavat kokevat usein yöllisiä jalkakramppeja, jotka voivat häiritä heidän untaan.

7 Yllättävää syytä ja hoitoa jos levottomat jalat oireyhtymä vaivaa yöllä

Kun kuulet termin levottomat jalat, ajattelet heti epämiellyttävää pistelyä tai neulojen ja nuppineulojen tunnetta, joka voi saada jalkasi nykimään tahattomasti. Vaikka tämä tunne on ärsyttävä, harva ymmärtää, mistä se johtuu. Tässä artikkelissa tutustumme 7 yllättävään syyhyn, jotka aiheuttavat levottomien jalkojen oireyhtymää yöllä, ja hoitomuotoihin, joilla sitä voidaan hallita.

Mikä on levottomien jalkojen oireyhtymä?

Levottomien jalkojen oireyhtymä (RLS) on tila, jolle on ominaista epämiellyttävä tunne jaloissa, johon liittyy usein halu liikuttaa niitä. Tämä tunne on pahempi illalla tai yöllä, ja se voi vaihdella kutinasta tai särystä hiipivään, ryömivään tunteeseen. Vaiva on yleisempi naisilla, ja se alkaa yleensä vaivata 40 ikävuoden jälkeen.

Syyt

RLS:n tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta se voi liittyä hermojen ongelmaan tai siihen, miten jotkin kemikaalit vaikuttavat niihin, mikä vaikuttaa jalkojen tuntemukseen.

  1. Raudan puute. RLS:n yleinen syy on raudanpuute, mikä tarkoittaa, että elimistössäsi ei ole riittävästi rautaa tuottamaan punasoluja, jotka kuljettavat happea jalkojen lihaksiin.

  2. Raskaus. Toinen yleinen RLS:n aiheuttaja on raskaus. Tämä johtuu hormonimuutoksista erityisesti ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

  3. Lääkkeet. Tietyt lääkkeet, kuten jotkut masennuslääkkeet ja psykoosilääkkeet, voivat aiheuttaa RLS:ää tai pahentaa sitä.

  4. COVID-19. Viime aikoina on raportoitu ihmisistä, joilla on esiintynyt RLS:ää uuden koronaviruksen aiheuttaman tartunnan vuoksi.

  5. Genetiikka. Genetiikalla voi olla merkitystä siinä, miksi jotkut ihmiset kokevat RLS:ää ja toiset eivät.

  6. Magnesiumin puute. Magnesium on kivennäisaine, joka auttaa kehoa tuottamaan energiaa ja rentouttamaan lihaksia. Tutkimuksissa on havaittu, että joillakin RLS-oireista kärsivillä ihmisillä on magnesiumin puute.

  7. Lapsuuden traumat/stressi. Lapsuuden stressi tai trauma voi laukaista RLS:n myös aikuisiällä.

Hoidot

Hyvä uutinen on, että on olemassa hoitoja, jotka auttavat RLS:n hallinnassa.

  1. Rautapitoiset elintarvikkeet. Riittävän raudan saannin varmistaminen ruokavaliostasi voi auttaa lievittämään RLS:n oireita. Rautapitoisia elintarvikkeita ovat muun muassa punainen liha, vihreät lehtivihannekset ja rautapitoiset viljatuotteet.

  2. Liikunta. Liikunta voi vahvistaa kehoasi ja auttaa mieltäsi rentoutumaan. Reipas kävelylenkki tai kestävyysharjoittelu voi auttaa sinua hallitsemaan RLS-oireita.

  3. Magnesiumlisäravinteet. Magnesiumlisän ottaminen voi auttaa vähentämään epämiellyttäviä tuntemuksia.

  4. Melatoniini. Melatoniini on hormoni, joka auttaa säätelemään kehon uni-valve-sykliä. Pieni annos melatoniinia voi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin ja pysymään unessa pidempään.

  5. Stressinhallinta. Stressi voi pahentaa RLS-oireita. Stressinhallintatoimien, kuten meditoinnin, joogan ja muiden mielen ja kehon hoitomuotojen toteuttaminen voi auttaa vähentämään oireita.

  6. Lääkkeet. RLS:n hallintaan on saatavilla useita lääkkeitä. On kuitenkin tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen minkään lääkkeen ottamista, sillä niillä voi olla sivuvaikutuksia.

  7. Unihygienia. Hyvien unihygieniatottumusten luominen voi auttaa vähentämään RLS:n oireita. Terveellinen ruokavalio, kofeiinin välttäminen iltapäivisin ja iltaisin sekä sängyssä vietetyn ajan rajoittaminen voivat kaikki auttaa saamaan paremmat yöunet.

Jos sinulla on RLS-oireita, parasta, mitä voit tehdä, on keskustella lääkärisi kanssa mahdollisista syistä ja hoidoista. Vaikka RLS voi olla epämiellyttävää, ei ole syytä kärsiä hiljaisuudessa. Oikeilla hoidoilla voit hallita RLS-oireitasi ja saada paremmat yöunet.

Yleisimmät kysymykset

1. Mikä on levottomat jalat -oire (RLS)?

RLS on neurologinen häiriö, jolle on ominaista vastustamaton tarve liikuttaa jalkoja. Oireet alkavat yleensä lepo- ja toimettomuusjaksojen aikana, kuten nukkuessa tai elokuvateatterissa istuessa, ja ne aiheuttavat huomattavia häiriöitä unelle ja yleiselle elämänlaadulle.

2. Kenellä on riski sairastua RLS:ään?

Kuka tahansa voi sairastua RLS:ään, mutta tietyillä henkilöillä voi olla muita suurempi riski, kuten raskaana olevilla naisilla, iäkkäillä ja henkilöillä, joilla on tiettyjä sairauksia, kuten raudanpuute, Parkinsonin tauti ja munuaisten vajaatoiminta.

3. Mitkä ovat RLS:n oireet?

RLS:n ensisijainen oire on vastustamaton tarve liikuttaa jalkoja, joka voi vaihdella lievästä vaikeaan ja joka voi vaihdella päivästä toiseen. Muita liitännäisoireita voivat olla särkevät, ryömivät, pistelevät tai polttavat tuntemukset jaloissa. Oireet pahenevat yleensä öisin.

4. Mistä tiedän, onko minulla RLS?

Jos sinulla on toistuvia, ylivoimaisia tuntemuksia jaloissasi, jotka johtavat vastustamattomaan haluun liikuttaa niitä tuntemusten lievittämiseksi, sinulla saattaa olla RLS.

5. Mitä voin tehdä lievittääkseni RLS-oireita?

Venyttely voi vapauttaa jalkojen jännitystä ja parantaa verenkiertoa. Myös liikuntaohjelma voi auttaa lievittämään oireita. Runsasravinteisten elintarvikkeiden, kuten vähärasvaisen naudanlihan ja pinaatin, kulutuksen lisääminen voi myös auttaa.

6. Mitä lääkkeitä voin ottaa RLS:ään?

RLS:n hoitoon käytetään useita lääkkeitä, kuten dopaminergisiä aineita, kouristuslääkkeitä ja opioideja. Muista keskustella lääkärisi kanssa kaikista harkitsemistasi lääkkeistä varmistaaksesi, että ne ovat sinulle oikea valinta.

7. Onko RLS:ään olemassa parannuskeinoa?

Valitettavasti RLS:ään ei ole parannuskeinoa. On kuitenkin olemassa hoitoja, jotka voivat auttaa vähentämään oireiden voimakkuutta ja parantamaan yleistä elämänlaatua.

8. Mitä elämäntapamuutoksia voin tehdä lievittääkseni RLS:n oireita?

Hyvien nukkumistottumusten luominen, stressin ja kofeiinin käytön vähentäminen sekä tasapainoinen ruokavalio voivat kaikki auttaa lievittämään RLS:n oireita. Säännöllinen liikunta voi myös lievittää oireita, samoin rentoutumistekniikat, kuten jooga tai meditaatio.

9. Onko olemassa muita sairauksia, jotka voivat jäljitellä RLS:n oireita?

Kyllä, on olemassa useita sairauksia, jotka voivat matkia RLS:n oireita, kuten iskiashermokipu, niveltulehdus, ääreishermosairaus ja lihaskouristukset.

10. Onko RLS vaarallinen tila?

Ei, RLS:ää ei pidetä vaarallisena tilana. Se voi kuitenkin aiheuttaa merkittäviä häiriöitä unelle ja elämänlaadulle, joten on tärkeää hakeutua hoitoon, jos epäilet, että sinulla saattaa olla RLS.

11. Onko RLS:ään olemassa kotikonsteja?

Kyllä, joitakin kotikonsteja, joiden on raportoitu vähentävän RLS:n oireita, ovat venyttely, lämpimät tai kylmät kompressit, hieronta ja jooga. Runsas rautapitoisten ruokien, kuten vähärasvaisen naudanlihan tai pinaatin, syöminen voi myös auttaa vähentämään RLS-oireita.

12. Kuinka kauan kestää, ennen kuin RLS-hoidot alkavat vaikuttaa?

Lääkkeiden vaikutus voi kestää useista viikoista useisiin kuukausiin, ja elintapojen muuttaminen voi kestää kauemmin. Siksi on tärkeää olla kärsivällinen ja antaa hoidoille aikaa vaikuttaa.

13. Voinko tehdä jotain RLS:n ehkäisemiseksi?

RLS:ää ei voida taatusti ehkäistä, mutta edellä mainitut elämäntapamuutokset voivat auttaa vähentämään riskiä. Raskaana olevien naisten tulisi muistaa ottaa raskaudenaikainen vitamiini, joka sisältää rautaa, vähentääkseen riskiä sairastua RLS:ään.

14. Onko RLS perinnöllinen sairaus?

Vaikka RLS:ään näyttääkin liittyvän geneettinen komponentti, sitä ei pidetä puhtaasti perinnöllisenä sairautena. RLS:n kehittymiseen ja etenemiseen voi vaikuttaa ympäristötekijöitä tai elämäntapatekijöitä.

15. Onko RLS:llä pitkäaikaisia vaikutuksia?

Useimmiten RLS:n oireet häviävät hoidon tai elämäntapamuutosten myötä. Hoitamattomana RLS voi kuitenkin aiheuttaa univajetta, joka voi johtaa pitkäaikaisiin terveyskomplikaatioihin, kuten väsymykseen, masennukseen ja keskittymiskyvyn heikkenemiseen.

;

©Copyright 2022

https://www.darina.fi